FESTIVALTIPS FÖR SOCIALT INKOMPETENTA

Observera att denna sida är åratal gammal och därför delvis inaktuell, särskilt avsnittet med jämförelser mellan Arvika och Hultsfred.

På denna sida:

Samtalsinledningsfraser
Om man vill att någon annan skall prata först
Om man behöver vara ifred
För- och nackdelar med ressällskap
Diverse festivaltips
Allmänna festivaltips:
Val av tältplats
Val av festival
Bra att ha med
Klädsel
Festivalmat


Den här sidan är skriven utifrån mitt perspektiv, och jag dricker sällan alkohol. Håll med om att det kan vara något positivt med en festivalguide med lite annan utgångspunkt än alla andra.


Av mig beprövade festivalsamtalsinledningsfraser:

På en festival är det ingen som tycker att man är särskilt konstig bara för att man inleder samtal med vilt främmande människor. Det finns ju de som gör så mycket mer än så. Således är det ett ypperligt tillfälle att vara mindre blyg än man brukar. Det kan kännas nervöst de första gångerna men ganska snart märker man att det inte är så farligt.

Enklast är förstås att prata med folk som sitter ned ensamma. De har ofta inget annat för sig än att vänta på något, om ens det. I bästa fall väntar de på att någon skall komma fram och prata med dem.

Om man vill att någon annan skall inleda samtal med en:

Om det trots festivalstämningen tar emot att själv ta kontakt med främlingar kan man förstås hoppas att någon mer social människa tar initiativet till kommunikation. Ofta räcker det med att sätta sig på något lämpligt ställe där folk passerar och vänta, men det finns vissa saker som kan öka sannolikheten att de skall prata med just dig.

Om man behöver vara ifred:

Om du verkligen hela tiden vill vara för dig själv och känner ett starkt obehag om någon råkar börja prata med dig bör du nog tänka efter några gånger till innan du besöker en festival med tusentals berusade människor samlade på en liten yta. Till och med om man anstränger sig för att se sur och osällskaplig ut finns risken att någon kommer fram och pratar med en och frågar varför man verkar vara på så dåligt humör. Om man efter att noggrant ha tänkt efter fortfarande vill åka på festival, till exempel för att där spelar ett favoritband man sannolikt inte får någon annan chans att se, eller om man helt enkelt bara ibland känner lite tillfällig och mycket förståelig vilja att vara ifred för att stå ut med folksamlingen resten av tiden, så finns några små tips:

För- och nackdelar med ressällskap:

Ressällskap är faktiskt inte nödvändigt. Vill man umgås är en festival ett bra tillfälle att träffa nya bekantskaper, och vill man vara ifred är det ju bra att ha ett tält som man inte delar med någon annan. Den stora fördelen med att resa ensam är att man slipper någon som övertalar en att till exempel följa med och titta på band man inte är intresserad av. Extra bra att slippa om man vanligtvis har svårt att säga ifrån.

En fördel med att ha sällskap av någon man känner är att man då har någon som kan vakta eventuella värdesaker medan man duschar, så man slipper prata med folk och betala för effektförvaring. En annan fördel är att man inte måste bära all packning själv. Tältet har man ju till exempel vanligtvis gemensamt, och det är ju ofta också den tyngsta och mest otympliga delen av packningen som man gärna bär så lite som möjligt.

Diverse festivaltips:

Allmänna festivaltips:

Val av tältplats:

Tälta gärna långt från markerade gångvägar/brandgator för att minimera risken att berusade människor ramlar över tältet och i värsta fall välter det. Undvik även att tälta alltför nära partytält/paviljonger. Eftersom folk samlas under dem är gångtrafiken ökad även på dessa platser, och tältar du alldeles intill är risken även där stor att folk ramlar över ditt tält, eller att de lutar sig mot det på ett sätt som kan te sig mindre lämpligt. Dessutom kan partytält välta, vilket i och för sig är klart mest besvärande för dem som tältar under dem. Håll också ett visst avstånd till vattenposterna. Det brukar ofta bli översvämning omkring dem.

Val av festival:

(Om man bara väljer mellan Hultsfred och Arvika.)

Festivalbiljetten är billigare till Arvika än till Hultsfred, vilket ju kan vara en fördel för folk med ont om pengar.

Hultsfredsfestivalen har en bättre camping och bättre duschmöjligheter än Arvika. Maten som säljs på festivalområdet kan nog även överlag sägas vara bättre i Hultsfred.

Jag tycker att ett soligt Arvika är bättre än ett soligt Hultsfred. Vid regn är det dock tvärtom, om man inte tycker om lera. Campingen i Arvika förbättrades avsevärt för några år sedan, men den blir fortfarande lerigare än den i Hultsfred. I Arvika är det även ganska långt att gå mellan campingen och spelområdet, vilket kan ses som en nackdel om man är trött men en fördel om man inte har något annat särskilt att göra.

Är man svartklädd kan man finna gemenskap på Arvikafestivalen och kanske trivas extra bra där. Givetvis finns där folk med en massa olika stilar, men de svartklädda är vanliga, vilket absolut inte bör avskräcka potentiella festivalbesökare som inte hör till den kategorin.

Jag tycker även att det brukar vara lättare att få kontakt med okända människor i Arvika än i Hultsfred, fast det har nog kanske också att göra med att där finns så många som har en enligt mig intressant (kläd)stil. För vill jag prata med någon okänd väljer jag förstås gärna någon jag tycker ser intressant ut.

Det finns både fördelar och nackdelar med båda festivalerna, så antingen får man försöka bestämma sig för vad man tycker är viktigast, eller också kan man vänta med beslutet tills man vet mer om vilka band som spelar, och välja den festival som verkar bäst på den fronten.

Eller så åker man på båda två.

Bra att ha med:

Klädsel:

Ätbart:

Enklast och ofta gott är ju att köpa färdiglagad mat på festivalområdet. Det brukar finnas ganska många vegetariska alternativ. Om man av ekonomiska eller andra skäl inte vill köpa mat på området och därmed måste ta med sig den hemifrån, eller från den tätort som ligger närmast festivalen, lämpar sig bäst diverse ätbart som inte blir dåligt av att ligga i ett varmt tält (mejerivaror är alltså uteslutna) och som inte behöver tillagas (så slipper man ta med ett otympligt, svårhanterligt och potentiellt brandfarligt spritkök). Exempel på mat är konserver (vissa är uteslutna om man inte tänkt värma dem, exempelvis bambuskott och vattenkastanjer), barnmat (ganska kompletta om än små måltider som ofta går att äta kalla), godis, salta kex och nudlar (som faktiskt är goda okokta, fastän de då snarare känns som snacks än som en riktig måltid).

Förstasidan