JAG VILL VARA ONEIRONAUT

Oneironaut betyder ungefär drömresenär och används främst (endast?) om och av människor som klardrömmer och utforskar sina drömmar.

Klardrömmar (lucid dreams) innebär att man i drömmen är medveten om att man drömmer och därför kan styra drömvärlden i större eller mindre utsträckning. Så länge jag kan minnas har jag haft klardrömmar spontant då och då, men nu har jag beslutat mig för att försöka göra det avsiktligt, och därigenom förhoppningsvis oftare. Idén om detta fick jag efter att ha läst om lucid dreaming, även om jag nog vagt tänkt på möjligheten redan tidigare.

Det förvånade mig för övrigt att spontana klardrömmar tydligen anses vara ganska ovanliga "även om de flesta haft en någon gång i sitt liv". Jag har nog alltid sett dem som lika naturliga som mina andra drömmar. Ungefär, ibland drömmer man att man kan flyga, och ibland drömmer man att man kan styra drömmen. Kanske är det bara så enkelt, men eftersom jag ändå finner det intressant att vara, eller tro mig vara, medveten om att jag drömmer, vill jag utforska möjligheten att uppleva det oftare.

Verklighetstest är saker man kan göra för att kontrollera om man är vaken eller drömmer. Man hoppas då att testen producerar "drömresultat" när man drömmer och "verklighetsresultat" när man är vaken. Ett drömresultat är till exempel att man visar sig ha för många fingrar när man verklighetstestar genom att titta på sina händer, och verklighetsresultatet är då förstås att allt ser normalt ut. Meningen med verklighetstesten är att göra sig medveten om att man drömmer så att man sedan förhoppningsvis minns det ett tag och under den stunden kan styra drömmen. Man kan få verklighetsresultat även i drömmar, speciellt om man förväntar sig det, så det är bra att försöka med flera olika test för att vara mer säker. Får man mot förmodan drömresultat när man är vaken (vilket man väl i så fall till slut märker genom att man helt enkelt aldrig verkar vakna upp ur "drömmen") bör man nog sluta göra ansträngningar för att klardrömma, inte för att det är farligt i sig, utan bara för att inte bli ytterligare förvirrad om man redan inte kan skilja på dröm och verklighet. Skulle dessa vakna drömresultat vara väldigt frekventa och/eller obehagliga borde man kanske till och med gå till en psykolog och hoppas att den kan övertyga en om att allt inte är en mardröm.

Det verklighetstest jag själv främst försökt med är det att titta på händerna. Enligt vissa personer skall man räkna fingrarna och om de visar sig vara fel antal, eller omöjliga att räkna av någon anledning, till exempel för att antalet varierar, så kan man antaga att man drömmer. Jag tror dock att det fungerar bättre att rent allmänt kontrollera att händerna ser ut som de brukar; om man vill kan man räkna fingrarna också, som en extra kontroll, men fokuserar man enbart på det finns risken att man missar annat som inte stämmer och som enligt drömlogiken kan accepteras som normalt om man inte tänker efter särskilt.

Andra verklighetstest är exempelvis att hoppa och se om man landar som man borde eller "flyter" nedåt, att undersöka om man kan andas genom näsan trots att man håller för den ordentligt, att undersöka om det verkligen blir mörkare eller ljusare om man trycker på strömbrytaren, samt att titta på klockan eller läsa något och sedan titta bort och tillbaka igen för att se om det man såg/läste har ändrats på något orimligt sätt. Man kan också se sig i spegeln för att kontrollera om man ser ut som man brukar, men just det testet vågar jag inte använda; jag tror att chansen är stor att det skulle fungera, alltså att jag skulle få drömresultat på det i en dröm, men risken finns också att detta resultat skulle te sig så skrämmande att jag vaknade. Att upptäcka att man inte ser ut som sig själv när man ser sig i spegeln kan ju i sig vara obehagligt, men drömmar kan ju dessutom skapa bilder som är mycket värre än bara "inte riktigt rätt". Ett annat, ganska roligt verklighetstest är att helt enkelt testa om man har några förmågor man inte har i verkligheten; man kan till exempel försöka gå genom en vägg eller flyga, genom att bara föreställa sig att man kan. Det finns ännu fler test men denna uppräkning får räcka här.

För att öka chansen att man skall komma ihåg att verklighetstesta i en dröm bör man göra det regelbundet under dagen, exempelvis varje gång man går in i ett nytt rum, eller varje gång man tittar på teve, om man brukar göra det någorlunda ofta. Man bör förstås välja tillfällen som även brukar förekomma i ens drömmar åtminstone någorlunda frekvent. Att verklighetstesta varje gång man vaknar kan vara bra, eftersom man då kan avslöja så kallade falska uppvaknanden, alltså att man bara drömmer att man vaknar. Man vill ju gärna slippa behöva göra alla morgonbestyr, och kanske till och med vara stressad och försenad, för att sedan vakna igen och inse att man måste göra om alltihop. Om man lyckas vänja sig vid att verklighetstesta varje gång man upplever något obehagligt borde man även kunna undvika en hel del mardrömmar.

Det finns fler metoder än verklighetstest för att försöka framkalla klardrömmar. Man bör/måste ändå verklighetstesta för att "avslöja" drömmarna, men det finns andra sätt att få dem från början. Exempelvis kan man använda så kallade affirmationer, i detta fall att intala sig själv att man när man somnat kommer att vara medveten om att man drömmer. Man kan även försöka visualisera drömvärlden innan man somnar. Anledningen till att jag inte närmare tar upp dessa metoder är att jag själv inte har någon erfarenhet av dem. Kanske kommer jag aldrig att få någon sådan erfarenhet heller; jag har på grund av grava insomningssvårigheter vissa problem med saker som innebär att göra något "just innan man somnar". Dessa metoder avhandlas dock noggrannare på http://en.wikibooks.org/wiki/Lucid_Dreaming:_Induction_Techniques om någon är intresserad.

Ibland när jag vet om att jag drömmer vill jag inte berätta det för dem jag drömmer om. Jag vill inte förstöra illusionen för dem. Att i drömmen behandla dem man drömmer om som riktiga människor anges som ett tecken på att man inte verkligen klardrömmer, men jag är lite tveksam till den åsikten, åtminstone när det gäller mig. Anledningen till den är troligtvis att man om man är fullt medveten om att det är en dröm borde se drömfigurerna som ickeverkliga och enbart påhitt av ens undermedvetna och att de då inte borde kunna tänka eller känna själva, men jag tänker som jag brukar något om att allt lever och "har själ". Jag pratar till och med med hissen, så jag tror inte att det att jag även behandlar drömfigurer som medvetna varelser är något tecken på att jag inte är säker på att jag drömmer.

Varför vill jag då så gärna klardrömma? Ja, just jag ser det för tillfället mest som något jag vill utforska och ta reda på mer om. Jag har alltid varit fascinerad av drömmar i allmänhet, och världen mina drömmar utspelar sig i är ofta mycket intressant och detaljerad och jag skulle gärna utforska den noggrannare. Andra möjligheter med klardrömmar är annars att man kan öva på saker man sedan skall göra i verkliglivet, man kan göra saker man önskar men som av olika anledningar är antingen omöjliga eller olämpliga i verkligheten, man kan framkalla personer och saker man vill ha i drömmen, och man kan faktiskt tycka sig ha en hel värld att leva i utöver den vanliga. Jag tycker att det är stora fördelar.

En invändning mot att medvetet försöka framkalla klardrömmar är att drömmar behövs för att till exempel bearbeta det man varit med om under dagen, och att man därför inte borde försöka styra dem i någon annan riktning. Jag tror dock inte att det är något stort problem. Jag har som nämnts haft klardrömmar spontant ganska ofta under hela mitt liv, så dessa drömmar i sig verkar inte ha några negativa effekter. Att framkalla dem avsiktligt torde inte heller vara farligt. Det blir troligtvis ändå ett antal drömperioder under natten över till vanliga drömmar - om det nu alls är så stor skillnad mellan klardrömmar och vanliga så detta spelar någon roll.

På en sida om klardrömmar nämns även Brain Wave Generator som ett verktyg för att framkalla sådana.

2004-10-01
Förra natten försökte jag ganska mycket klardrömma. Försöken gick dock inte särskilt bra. Av de drömmar jag minns från natten kom jag bara ihåg att utföra verklighetstest i en enda; jag tittade på mina händer, fann dem omöjliga att riktigt fokusera på, tänkte "Aha!" och kände mig ungefär stolt över att ha avslöjat den lömska drömmen, och sedan vaknade jag och kunde inte somna om på en timme. Nåja. Jag kan försöka mer nästa natt.

2004-10-03
Mina försök att klardrömma avsiktligt går fortfarande inte särskilt bra. Det närmsta jag kom inatt var att i en dröm tänka ungefär "nej, jag ids inte göra något verklighetstest, jag vet ju ändå att jag är vaken". Jag har efter instruktioner även försökt framkalla klardrömmar genom att visualisera drömmen innan jag somnar, men på grund av insomningssvårigheter går det inte så bra. När det tar mellan en och fem timmar att somna hinner man tappa bort sig i drömvisualiseringen flera gånger om. Att ställa väckarklockan på mitt i natten för att eventuellt ha större chans att klardrömma när man somnar om igen ter sig av samma anledning som en för mig mindre lämplig metod. Jag har heller inte riktigt förstått på vad sätt den skulle hjälpa, men tydligen fungerar den för många(?) eftersom den så ofta nämns då det handlar om tips för att lättare få klardrömmar.

2004-10-09
Inatt lyckades jag faktiskt klardrömma med hjälp av verklighetstest. Jag drömde att jag vaknade och gick ut i vardagsrummet och där såg allt så konstigt ut så jag undrade vad som hade hänt, och kom på att jag kanske drömde. Jag verklighetstestade genom att titta på min händer. De såg faktiskt ut som de brukar men testet fick mig ändå att inse att jag drömde. Jag gick sedan genom den dörr som vanligtvis leder till hallen men som i drömmen ledde till någonstans utomhus där det var sommar. Jag gick och såg mig omkring en stund och trivdes i den trevliga omgivningen medan jag koncentrerade mig på att komma ihåg att jag drömde. Det var lite svårt men varje gång jag kände att minnet började glida iväg tittade jag på mina händer och blev säker en stund till. Jag hittade en byggnad som såg ut som en sådan där något slags myndighet skulle kunna tänkas hålla till och där man nog inte får vistas hursomhelst, men eftersom jag visste att jag drömde gick jag ändå in. Jag fann en massa blyertsteckningar och texter upphängda på väggen och ställde mig att läsa och titta på bilderna.

Efter en stund kom en annan person i rummet jag var i, och med tanken på att jag inte skulle behandla drömfigurerna som verkliga frågade jag henne det första jag kom på: "Drömmer du?". Hon svarade "ja" och jag frågade om hon klardrömde eller drömde vanligt, och hon sade att hon inte klardrömde. Jag fortsatte titta på teckningarna på väggen. En av bilderna liknade en bekant till mig men just när jag skulle läsa texten som hörde till den kom ännu en person in i rummet och hotade mig med en pistol. Jag började tappa medvetenheten om att jag drömde och kom därför inte på att jag helt enkelt skulle kunnat få henne att försvinna, men jag var fortfarande tillräckligt medveten för att veta att hon inte skulle kunna skada mig, så jag sade "skjut då" och stod och väntade. Hon sköt mig inte men tog fram en yxa istället och verkade så angelägen om att jag skulle lämna byggnaden så jag gick ut och beslöt mig för att flyga därifrån. Jag lyfte från marken och hann flyga ett par meter innan hon kastade yxan mot mig. Jag visste ju att jag inte kunde bli skadad så den for bara rakt igenom som om jag inte varit där, men jag blev ändå tillräckligt förskräckt för att vakna av det. Det var nog lika bra så, för jag började glömma bort att jag drömde så det hade kunnat urarta till en mardröm om att bli jagad av yxmördare, och dessutom hade jag kanske inte kommit ihåg den när jag vaknade ifall jag hade sovit längre.

2004-10-11
Inatt hade jag ganska många klardrömmar. Jag vaknade emellan så jag minns flera av dem, fast några hann jag glömma bort eftersom jag snabbt lyckades somna om igen.

I en av drömmarna befann jag mig på en fest när jag insåg att jag drömde. Jag bestämde mig för att försöka ta med en annan av festdeltagarna till någon annan dröm. Jag valde ut en person, höll tag i henne och försökte komma på hur man gjorde för att byta drömmiljö. Jag testade att blunda och föreställa mig den nya platsen, men jag kom inte på tillräckligt fort vad det skulle vara för slags plats så jag var tvungen att öppna ögonen igen för att inte vakna av bristen på drömintryck. Jag hann försöka en stund till utan resultat innan jag vaknade ändå. (Jag kom på senare att det nog skulle fungera bättre om jag helt enkelt försökte föreställa mig att jag förflyttade mig till en annan plats istället för att jag ändrade på platsen omkring mig, även om det kanske är det sistnämnda som stämmer bäst med vad man egentligen gör.)

I nästa dröm jag minns hade jag råkat hamna i en antikvitetsaffär tillsammans med två inbrottstjuvar samt butiksägaren som var så arg över inbrottet att han hotade med att föreläsa en lång stund om några otroligt fula små skulpturer. Jag kom på att jag drömde och beslöt mig för att gå därifrån. Jag gick fram till ytterdörren och försökte bestämma mig för var jag ville hamna när jag steg ut genom den, men jag tänkte för länge och hann vakna. (Nästa gång skall jag redan innan jag somnar försöka bestämma mig för vart jag egentligen vill.)

I en annan dröm befann jag mig i en okänd lägenhet där jag roade mig med att försöka ändra på möblerna medelst tankekraft. Det var ganska roligt men fungerade bara ibland, och efter en stund blev lägenhetens invånare arga på mig. Jag försökte ignorera dem för att de skulle försvinna, men de följde efter mig omkring i lägenheten, så jag tänkte att jag skulle byta dröm. Jag ändrade drömmiljö utan att sikta på något särskilt alls och hamnade i en tredimensionell Pacman-labyrint. Där ville jag inte heller vara, så jag förflyttade mig vidare. Jag tror att jag vaknade av det.

Den sista jag fortfarande minns av nattens klardrömmar utspelade sig på att café. Jag tänkte att jag skulle testa några "superkrafter" så jag flög mot cafétaket, och försökte fortsätta upp igenom det. Jag misslyckades med att passera taket; kanske kom jag inte riktigt på hur man gör eller så trodde jag inte tillräckligt mycket på att det var möjligt, eller också berodde det på att jag inte tänkte på vad som skulle finnas på andra sidan när jag kommit igenom. Däremot upptäckte jag en annan sak jag kunde göra som jag tyckte var väldigt rolig: Jag kunde bestämma vad som var upp respektive ned och byta plats på dem hur jag ville. Det påverkade bara mig och inte resten av drömmen, så jag ställde mig och hoppade på insidan av taket en stund medan övriga cafébesökare gick omkring rättvända under mig. Sedan vände jag världen normalt igen och svävade ned mot cafégolvet och kom på ännu en möjlighet med klardrömmar: Att äta hur mycket gott fika man vill utan att betala för det utan att någon bryr sig.

Förstasidan