ANTECKNINGAR

Är det här en dagbok? Jag skriver inte varje dag, och det handlar nog mer om diverse tankar och funderingar än om vad som inträffat under dagen. Men kanske är "tämligen sporadiska dagboksanteckningar" ändå en bra definition:


22:51 2005-06-28

Nyare anteckningar

22:59 2005-06-13

(Lars Winnerbäck - Bortomland)

Allting luktar eld ikväll och jag undrar om jag söker och vad. Man önskar alltid det man inte har. Vad annat skulle man önska? Imorgon åker jag mot Hultsfredsfestivalen. Hejdå, vis ses?

Jag väljer oftast den skeptiska synvinkeln. Det är också en form av tro.

"Du vet, saker blir ofta som jag önskat, och nu hade jag önskat dig. Dina armar omkring mig. Jag hade drömt dig, jag hade drömt dina kyssar, och så rädd var jag att vakna, men jag vaknade - och du var kvar."

12:36 2005-05-26

Att inte kalla någon känsla kärlek. Men jag vill dig. Jag vill den natten om och om igen och elektriciteten i hjärtat. Men inte kalla något kärlek.

Med mina preferenser skulle jag antagligen kunna hitta massor av potentiella pojkvänner på DreamHack. Minsann.

18:10 2005-04-07

Jag vill ha en människa som förstår det komiska med vissa syftningsfel och det vackra med slutet i Patrick Süskinds Parfymen och att det faktiskt kan kännas bra att gråta och att vissa saker kan betyda något även om man inte medvetet förstår dem, och jag vill att vi skall kunna peta varandra vänligt i håret utan andra avsikter än så.

För några dagar sedan köpte jag för övrigt en mugg om vilken jag skulle vilja säga (med härtill passande röstläge) "den är typ vääärldens finaste mugg!" om det inte vore för att jag inte uttrycker mig på det sättet.

Du vet, jag behöll en av dina tröjor som minne och skydd.

20:02 2005-04-01

Att se saker med ögon som känns nya fastän nya ögon sagts så många gånger förr, doften av solvarm tall, minnet av hur vatten smakar, hur bokstäverna på en vägskylt ser ut att kännas om man skulle röra vid dem, att tro att man plötsligt lärt sig något och blivit äldre, känslan av tid som gått och försvunnit medan känslan av den kommit åter, att veta att man är omsluten av världen och bär livet inom sig, att veta att detta är sant.

Angående. Det är som att kalla tårar och skratt för pretentiöst dravel.

13:26 2005-03-30

Hjärtslag. Andetag. Nästan allt jag skriver är kärleksdikter, till dig, till oss, till världen. Många av orden har jag använt förut, men för varje ny dikt försöker jag föra förklaringen något längre mot fullkomlighet. Någon sådan finns inte, men jag är på väg.

Om man inte svarar tillräckligt fort svarar man oftast aldrig, och jag tappade tiden och här är jag nu. Ett obesvarat brev på köksbänken.

Man kan egentligen inte övertala någon, man kan bara ge dem information i hopp om att de byter åsikt.

Såvitt jag förstått betyder kommentaren "Men orka" ungefär "Du uttrycker tankar som inte intresserar mig och det tycker jag är dåligt". Stämmer det?

En annan natt: Det sista jag märkte av drömvärlden innan jag vaknade var att någon sade "Kant tog i alla fall livet av sig här". Eftersom nästa sak jag lade märke till var min säng blev det en aning förvirrande tills jag vaknade till ordentligt.

17:05 2005-03-07

Ibland funderar jag över hur stor en laxask egentligen måste vara för att rymma sex laxar. De är ju ganska stora fiskar. Men mest spelar jag World of Warcraft och vill någon säga hej är jag en liten gnom som heter Luna på rollspelarservern Argent Dawn.

Idag är det ett underbart väder att slippa gå ut i.

02:03 2005-02-08

Jag gör reklam, för att bra saker bör uppmuntras: Brattberg säljer te, kaffe och kryddor. Snabb leverans, lagom bra priser, intressanta te- och kryddsorter (kaffet vet jag inget om eftersom det inte intresserar mig) och så personlig service som är möjlig i en webbutik. Dessutom levereras teet i plastpåsar med självhäftande etiketter som går att ta loss för att märka teburkarna med. Och jag fick två karameller. </REKLAM>

22:03 2005-01-23

Oj. Lång tid har gått sedan jag uppdaterade något här. Jag får väl skylla på verkligheten. Den är ganska trivsam ibland.

Det är för övrigt lite sorgligt när ett (skriftligt) uttalande som "Vad roligt för dig" för att undvika missförstånd helst bör åtföljas av ett förtydligande om att det inte var sarkastiskt utan helt allvarligt menat. Att sarkasm och ironi i vissa fall ses som normaltillståndet i kommunikationen. Eller kanske är inte "sorgligt" det rätta ordet, men det kan åtminstone vara tämligen opraktiskt. "Om man säger att man aldrig använder ironi kan folk tro att man ironisk." Märkligt, det där.

En början, på någonting:

"Försiktigt närmade hon sig stadsbrynet. Hennes vilddjursögon reflekterade dess ljus allt mer för varje steg, kroppen skälvde, redo att fly vid minsta tecken på fara. Bakom henne drog sig hennes skugga undan, skrämd av ljuset. Hon sträckte ut en hand till avsked och skuggan mötte den för att sedan falla tillbaka in bland det torra gräset. De sista stegen måste hon ta ensam."

01:04 2004-12-23

"Skulle det regna
skuggor falla över oss
har vi varandras värme
tätt under huden
skulle vi falla
likt skuggor
tunna och kalla
skulle vi landa på fötterna
och aldrig se tillbaka"

Man kan dö.

125

Älska mig.

Och god jul allihopa. Då och då ganska ofta nu inser jag hur vackert allting är.

01:26 2004-12-16

Allting verkar så mycket roligare och intressantare på film. Kanske har det att göra med det där om att andras gräs är grönare. Till och med det mest tragiska kan verka vackert bara man själv slipper uppleva det.

"Vi var båda lika små och lika gamla
vi hade båda lika blåa ögon
och vi skall nedteckna varandras minnen på snöflingor
tills vi funnit två likadana"

Det är vackert att åka över Höga Kusten-bron i dimma.

Och ibland förstår man vad alla skrattar åt men tycker ändå inte att det är roligt.

07:39 2004-12-12

Det finns så många decemberdikter, snö, blod och så vidare. Så där låg jag, i badkaret faktiskt, och försökte hitta på något mindre vanligt att skriva om. Min första tanke var brödrost men på något sätt kändes till och med hushållsapparater som ganska traditionell rekvisita, om än i ett annat slags poesi. Tanke nummer två handlade om en person på en sparkstötting. Jätteovanligt blev det kanske inte, men här är resultatet:

"December, hala vägar
sparken trögar
backen upp, i sanden
korn av rädsla
när du säger att du inget såg,
att jag bara kom emot dig
över krönet, plötsligt"

Testa att hitta på olika passande titlar för att få dikten att låta komisk, dramatisk, romantisk, moraliserande eller något helt annat.

04:16 2004-12-04

JULDIKT
"Strö guld på oss
strö tomtebloss
bränn sår i omärkt hud
strö rött på oss
rinn blod på oss
riv hål i änglaskrud
kom dansa bort
vår tid är kort
vi kommer aldrig åter
kom tänd ett bloss
strö eld på oss
kom håll mig när jag gråter"

02:58 2004-12-04

Läser för tillfället: Det okända av Håkan Arlebrand
Läste innan dess: Magi av Jörgen Peterzén

Saker jag skulle ha velat veta när jag var femton år:

Möjligheten finns att det är du som har rätt även om någon annan säger emot.
Det är bättre att säga vad man tycker än att säga vad man tror att andra vill höra, eftersom risken finns att man tror fel.
"Du är överkvalificerad för det" är inget bra argument mot att välja det gymnasieprogram man faktiskt vill gå.

Önskelistetillägg:

Rökelse som luktar gott
Rökelsehållare
Muminsnökula
Alienlampa
"Cosmic Clip Light"
Hello Kitty-väckarklocka
"Örter för drömmar" och "Örter - Det Heliga Hemmet" som man kan köpa från Lotusblomman.com
Gosedjursenhörning från Åhléns

20:32 2004-11-28

Önskelista:

Igelkottekudde från Ikea
Spöklampa (mellanstor) från Ikea
Fönsterdekorationsprismor från Ikea
eller ressällskap till Ikea så jag själv kan köpa ovanstående
Svans (man kanske kan sy en?)
Panda
Enhörning
Muminmuggar från Duka
Ressällskap till Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle
Dansmatta till PC
Alfapet
Presentkorg från teaffären
Chokladask

Och snart är det jul. (Vilket jag som vanligt tyckt sedan någon gång i augusti.)

07:40 2004-11-08

Jag läser igenom gamla skrivböcker från då jag var omkring sjutton-arton år. I en av dem fann jag ett hårstrå vars ena ände var täckt av torkat blod. I en annan fann jag namnet Emma Shapplin nedtecknat. Tydligen sjunger hon bra (http://www.emmashapplin.net). En av skrivböckerna upplyste om att "jag har skrivit en barnbok som handlar om en nalle som heter Gusten och blir tvättad i en tvättmaskin". Dock har jag ingen aning om vart den boken kan tänkas ha tagit vägen. Dessutom fann jag två korta texter, kanske små novellfragment som aldrig fick någon fortsättning. Dessa har nu, åtminstone tillfälligt, fått en egen sida för allmän beskådan.

Lite övrigt nedtecknat, ofärdigt och upphittat:

"Jag vet hur dina kyssar smakar. Salt och ungefär som mina egna läppar smakar när jag inte har ätit på länge. Jag vet hur dina händer känns mot min kropp. Varma och som om jag vore mycket vacker, så vacker att du ville röra vid min kropp och kyssa mina läppar. Tala begripligt till mig och låt mig somna i din famn."

"Ibland finns det ingen plats eller situation som man hellre skulle vilja vara på respektive i. Det är en sällsynt känsla, men den finns, och på något sätt är det bra att veta detta."

"Du ägnar oräkneliga liv
åt att klippa tiden i bitar
men kanske lever du
i hopp om att vakna även nästa morgon
och att en dag finna
ljus i dina ögon"

"I den tidiga morgonen
då tidningsbudet just vaknad
står som paralyserad och andas in fågelkvittret
Även du vaknade i sommarnatten
kände jordens andetag likt stora snyftningar i rummet
och somnade tyst igen"

"Vad mycket man kommer på eller får veta som man aldrig har tänkt på förut. Hela livet är nytt, varje sekund är alldeles ny och okänd. Vad fint det känns. Jag lever i en okänd sekund, en okänd tid. Nu och nu och nu."

"Jag berusar mig på andras dofter
känner hennes hud genom dina nervceller
livet är en flyktig gåva, solen smeker vår kropp
åt det håll du styr dina steg
skall världen rämna"

"En hand mot din kropp,
en doft av fallna löv om hösten
och jag lovar dig
att ingenting är evigt
så som du begravde dina naglar i min hud
är vi trygga här, min älskade
lova mig inte något
du inte kan hålla"

"Det har aldrig funnits något sådant som förnekelse"

00:35 2004-11-01

Vissa dikter är inte tillräckligt bra för att få vara med på poesisidan. Ibland hamnar de här istället.

VILDFÅGELHJÄRTAN
"Ni dricker gin och du rör om
i hennes vilda hår
och tiden går och lämnar spår
i era fria hjärtan
och över himlen väller solen
bunden i sin ban
och framför er står havet
fjättrat i sin grav
och över tunga bergen
springer lätta sommarben
och på stranden växer blåeld
med rötterna i sten"

10:36 2004-10-09

Jag är en naiv cynisk eskapist. Ett visst mått av naivitet är nyttigt. Att tro att allt kommer att ordna sig och att alla är snälla någonstans inuti får åtminstone mig att må bättre än jag antagligen skulle göra annars. Att dessutom handla utifrån detta, och till exempel försöka vara vänlig mot alla grundat i tron på att de faktiskt också är vänliga, får vanligtvis positiva resultat. Även ett visst mått av cynism är nyttigt. Illusionslöshet. Att faktiskt veta (sågott man nu kan veta något alls) att människor kan vara onda, att allt går över och närsomhelst kan gå sönder, och att därför vara försiktig med sina handlingar i världen. Fullständig naivitet gör en människa alltför sårbar. Eskapist, därför att jag lyckas bära dessa båda världsbilder inom mig på samma gång. Jag vet att människor kan vara onda men jag tror att de är vänliga. I verklighetsflykt, och det ter sig som en väl fungerande syn på världen.

För att en text skall omfattas av upphovsrättslagen måste den uppnå så kallad verkshöjd, vilket innebär att den skall vara så originell att den inte skulle kunna skapas av två personer oberoende av varandra. Detta är till viss del en bedömningsfråga och det finns troligtvis gränsfall. En sak jag har funderat över är huruvida en enkel mening som i sig inte har någon verkshöjd skulle kunna bli en text med verkshöjd om den upprepades ett visst (stort) antal gånger med "poetiska" radbrytningar här och där. Själva meningen skulle förstås fortfarande inte ha verkshöjd, men jag undrar om det skulle anses som upphovsrättsintrång om någon annan sedan skulle kopiera "dikten" med lika många meningar och samma radbrytningar. Gränsfall, eller självklart åt ena eller andra hållet?

Falska minnen och déjà vu i drömmar. Ibland kan jag tro att drömmen jag befinner mig i är en dröm jag haft förut, men sedan när jag vaknar inser jag att jag aldrig drömt den tidigare. Eller ibland det liknande att jag drömmer att jag har minnen från något som jag när jag vaknat vet att jag aldrig gjort, inte ens i drömmen.

Det händer att jag längtar in bland träden. Ibland går jag dit och tar reda på varför.

Klardrömmar

17:40 2004-09-26

Det fanns en bok jag tyckte mycket om när jag var liten men den verkar ha kommit bort och titeln har jag glömt. Den handlade om gubben Pompe och hans uggla Offa som reste iväg med en rosa vildballong som jag tror hette Pomona. Någon som vet vad boken heter? Jag skulle gärna vilja hitta den igen.

Saker jag lånar ut till folk går alltid sönder. Jag tror att det beror på att jag själv inte har sönder saker; det är kanske onaturligt, och världen försöker därmed skapa balans genom att låta människor som faktiskt ibland brukar råka förstöra saker även råka ha sönder mina så snart de får chansen.

Jag vill ha lövkrig men måste nog vänta ett tag till på den rätta mängden löv att falla till marken.

21:18 2004-09-21

Jag vill väldigt gärna till Bokmässan i Göteborg men idag ligger Göteborg så långt bort. Det blir så ibland, när man inte riktigt orkar åka hundra mil så snart. Den börjar på torsdag eller fredag.

Dagens Att Göra-lista:
Detta (uppdatera hemsidan)
Hälsa på pappa på kyrkogården
Gå ut och gunga och åk karusellstolpe i lekparken
Känn efter

23:30 2004-09-12

Jag är ganska intresserad av det här med skillnaden mellan dröm och verklighet. Hur man kan veta, egentligen. Dröm respektive verklighet blir som platser när jag minns. Man vet ju ofta var ett minne utspelade sig även om minnesbilderna i sig inte innehåller någon tydlig platsbestämning. I vilket land, i vilken stad; i dröm eller i verklighet. De enda sätt jag vet att se skillnad är den känslan samt det att drömmar vanligtvis inte får några konsekvenser i verkliglivet, men båda dessa sätt fungerar ju endast i efterhand och inte just medan drömmen/livet pågår. I en dröm kan man ibland veta att man drömmer men är man vaken kan man inte vara säker.

Vissa tror att man är helt galen, förvirrad och sjuk på något sätt om man säger sig inte veta skillnaden mellan dröm och verklighet, men jag tycker att det mest är ganska logiskt. Finns det egentligen något sätt att vara säker på om man är vaken? Man kan som sagt vara säker på att man drömmer, men inte på att man inte gör det, eftersom man i drömmen även kan vara lika säker på att man är vaken. Sådana saker går inte att bevisa.

Ibland när jag vet om att jag drömmer vill jag inte berätta det för dem jag drömmer om. Jag vill inte förstöra illusionen för dem.

01:41 2004-09-10

Angående anledningar att klä sig som man gör:
(och angående delar av diskussionen på http://www.darling.se/nr27/ordlista/)

1. Det finns de som anser att gothare "bara är osäkra människor som försöker få revansch efter att ha blivit mobbade och förtryckta som barn". "Bara"? Som om de därmed på något vis vore mindre värda och borde fortsätta bli mobbade och förtryckta. Som om sökandet efter ett eget sätt att vara, långt från dem som gjort en illa, vore något värt att häckla och fördöma. Jag påstår mig inte ha något allmängiltigt svar på varför människor väljer olika kläd- och musikstilar, och jag påstår absolut inte att alla gothare valt just denna stil för att de på något vis skulle ha blivit "förtryckta"; jag undrar bara varför den anledningen skulle vara mindre värd än andra.

2. Även trender och mode som anledning att ta till sig någon viss stil verkar högeligen missaktas. Vissa verkar anse att de som mer uppenbart än dem själva följer strömmar och kanske oftare handlar utifrån grupptryck, är svaga och/eller ointelligenta. Rimligt är väl då att de som så anser inte har någon önskan att umgås med föremålen för dessa åsikter, men varför de dessutom tycker illa om dem och till och med bryr sig om att påpeka det då tillfälle ges ter sig fortfarande besynnerligt. I vissa avseenden är jag starkt för att folk borde sköta sig själva och strunta i andra.

3. Det finns även de som anser att de som väljer någon klädstil avvikande från den större normen "bara är nördar som försöker vara coola och annorlunda" eller något liknande det. Av någon anledning verkar det allmänt anses väldigt fult att vilja vara något annat (mer?) än vad man är. "Han försöker vara cool", "hon verkar tro att hon är vampyr eller något", "wannabe", "posör", "tonårsrebell", "han måste visst klä ut sig för att våga vara sig själv", "hon gör sådär bara för att passa in". Som om det vore något negativt att (försöka) förändra sig. Och som om någon egentligen kan bedöma vad i detta som är "äkta" och "falskt". Som om äkta respektive falskt funnes här i någon objektiv mening.

4. Något om "de gör det bara för att synas, för att få uppmärksamhet" har jag skrivit i en tidigare anteckning. Att med det som orsak välja någon särskild stil borde ju närmast uppmuntras. Det är helt klart bättre än att göra sig själv eller andra illa bara för att känna sig sedd.

Och, hur kan någon egentligen tro sig veta vad en människa den förmodligen aldrig ens pratat med har för tankar och avsikter med sitt sätt att vara?

"Hjärtefråga: Att försöka utröna varför människor har så svårt att acceptera andra människor"? Jaja.

Angående annat:

Jag vill gå längs höstnattsgator med en hand i min medan löven och regnet faller
jag vill åka spårvagnar och tunnelbanor
jag vill samla kastanjer i fickorna att ge åt dig
jag vill resa bort ganska långt och tillbaka när jag tröttnat
jag vill gunga så högt jag vågar och göra kullerbyttor på gräsmattan
jag vill sitta på caféer i timtal och prata om livet och annat vi tänker på

21:51 2004-09-08

Nu vet jag att "verklighetstestet" jag nämnde i den förra anteckningen fungerar. I en dröm inatt tittade jag på klockan, och insåg att jag drömde när jag försökte utföra testet och upptäckte att det knappt ens gick att bedöma vad klockan visade eftersom det verkade variera oregelbundet redan medan jag såg på den.

VAGGVISA
"Sammetshimlen är vårt tak
med stjärnorna som lampor
svartjord är vårt täcke
och kudden gjord av sten
och ned i tunna kroppar sträcker
lönnen sina rötter
och vårt blod blir sav
och vår hud blir bark
och våra ögon blir lönnträdets hängen"

Jag glömmer alltid hur det varit.

19:02 2004-09-03

En människa jag träffade berättade för mig om ett sätt att avgöra om det man befinner sig i för tillfället är dröm eller verklighet: "Titta på klockan, titta därefter bort ett ögonblick och sedan tillbaka på klockan. Om den nu visar något helt annat än den gjorde nyss kan man antaga att man drömmer." Det kan nog fungera, men vissa problem finns:
1. Eftersom saker i drömmen kan förändras till synes slumpmässigt kan klockan visa samma tid som nyss lika väl som någon annan, så man kan bara veta om man drömmer, inte om man inte gör det.
2. I drömmen tänker man enligt drömlogiken, vilket innebär att man tar mycket för självklart och riktigt även om man som vaken skulle finna det synnerligen märkligt.
2,5. Jag drömde för några nätter sedan att jag tittade på klockan, inte för att utföra något verklighetstest utan helt enkelt för att se vad den var. Den stod på 18:00. Jag tittade på något annat och sedan strax tillbaka på klockan som nu visade 18:20. I drömmen tänkte jag ungefär "jaha, då fungerar inte det där verklighetstestet han pratade om, när det nu tydligen kan bli såhär när man är vaken också".
3. Det kan ju vara något underligt fel på klockan, fast det lär man väl (förhoppningsvis?) upptäcka ganska snart.

Alla måsten innebär ett underförstått "... för att uppnå önskat resultat". Någon säger till exempel "Jag måste städa" och menar då också fortsättningen "... för att det inte skall bli så smutsigt här så jag inte trivs längre". Man har alltid ett val, även om man ibland inte uppskattar något av alternativen.

Getingar är inte farliga om man är stillsam invid dem. Jag har låtit dem äta socker ur min hand och tittat på hur deras munnar och antenner rör sig. Har du någon gång hunnit se hur en levande geting ser ut i ansiktet?

Det händer att jag lagar linsgryta för två och känner mig vuxen.

"Kanske en bror eller en syster, min kära
kanske någon att älska och förtära
kanske ett ögonblick av frid
innan nästa jakt tar vid"

Vissa människor säger sig vilja dö. Vill du, tänk först sakta noga efter: Vill du verkligen slippa livet, eller bara det liv du lever här och nu? Tänk länge, för till döden är det inte bråttom; den går ingenstans. Det finns andra, mindre drastiska förändringar. Jag vet.

13:37 2004-08-31

Det händer att människor bortförklarar någons beteende med att personen "bara vill ha uppmärksamhet" som om det vore något man inte borde sträva efter. Bara vill att någon ser, att någon vidrör. Som om det vore fel. Visst kan man ifrågasätta ändamålsenligheten i exempelvis självskadande beteende som ett medel att bli uppmärksammad, men själva önskan att bli sedd är inget som borde motarbetas eller viftas bort som "något som går över". En människa som visar sina skärsårsrandiga armar för alla och envar borde inte bortförklaras som uppmärksamhetssökande. Han eller hon kan eventuellt betecknas som sådan, men mår troligtvis bättre av att då få lite uppmärksamhet än att vara tvungen att försöka hitta på någon mer accepterad anledning till sitt beteende för att människor skall bry sig om att det faktiskt gör ont.

Det är ganska illa att människor skall behöva gå så långt för att synas, när det borde vara så lätt att se, att vidröra. Se någon idag. Le vänligt mot någon som ser trött ut. Sätt dig ned och fråga en vän hur den mår och vänta så länge det behövs på svaret. Säg tack om du är tacksam, säg förlåt om du gjort illa, säg hej om du ser någon bekant, tala om för människor du träffar om du tycker att de gjort något bra, tala om för dem om du tycker att de har vackra ögon.

Ämnesbyte:
Byta-grejer-förmedlingen Rostig Spik vore så mycket bättre om inte så många av annonsörerna ville byta saker mot pengar. Det förtar ju en del av idén och gör en fin tanke till en vanlig annonstavla.

Man kan må oväntat bra av att göra kullerbyttor på gräsmattan.

23:32 2004-08-27

Lista:

Vad skulle du göra just nu om du vore ensam? eller ...om allt vore en dröm? Vilken är anledningen till att du just nu inte gör det du vill?

Hur många poäng får du i Mensa Sveriges provtest? Jag vill ha människor att jämföra testresultat med för att försöka bedöma detta lilla tests svårighetsgrad.

Nu finns Lokes Vargaflicka på skiva och det är helt underbart.

Ibland är det ett perfekt väder att slippa gå ut i.

Jag skulle kanske kunna arbeta som tågstädare.

Läs De ovanliga av Åke Mokvist.

Människor förgiftar sig, men jag förstår dem.

Vart skulle du flyga om du kunde?

Varför tycker människor så illa om andra (sorters) människor?

16:25 2004-08-25

Efterlysning: Finns här någon som har tillräcklig programmeringskunskap för att kunna göra verklighet av det lilla datorspelet jag drömde om en natt för en tid sedan? Beskrivning av spelet finns längre ned på denna sida.

Ni måste minnas att jag fortfarande upprätthåller denna sida främst för mig själv. Det glädjer mig mycket att så många ändå uppskattar det jag skriver, men var snälla och kom ihåg att detta är en så kallad personlig hemsida. Som sådan tycker jag faktiskt att den är riktigt bra, men är någon ointresserad och blir uttråkad av det jag skriver behöver den inte läsa här. Vad förväntar ni er egentligen av en okänd människas offentliga dagbok?

Alla datorer borde ha USB-portar på framsidan för alla små flyttbara saker man kan ha. Det är praktiskt att slippa trassla omkring bakom skrivbordet. En annan praktisk sak vore om cd-läsarens öppna/stäng-knapp satt ovanför istället för nedanför själva öppningen. Någon som vet om det finns någon särskild anledning till att den aldrig(?) placeras så?

"Rädd för dina egna hjärtslag
vaknar du mitt i natten
och ser träden böjas för osynliga händer
och frosten knacka på fönstret
och grenar vilja in
och du trevar yrvaket efter rullgardinen
nattlampan täcket fjärrkontrollen
ljuset värmen
kontrollen
och dagsljuset är aldrig så långt borta
som just innan gryningen
men du vet
att man får inte skrika"

16:43 2004-08-17

Jag drömde om dig på natten. När jag vaknade insåg jag att du finns på riktigt också. Glädje.

Jag tänker ofta på att jag har tur som lever i ett land och en tid där jag om jag vill kan äta min favoritmat varje dag.

17:27 2004-08-09

Åter hemma. Tiden jag var bortrest blev underbar som tänkt. Längst ut på bryggan mitt i natten och sjunga för stjärnorna, filosofiska diskussioner med okända människor, titta på havet, läsa böcker, varm choklad på Café Bohème, doften av havet, ljudet av vågorna, musik och teater, Loke som sjunger visor i vallgraven om kvällarna. Människor undrar varför jag helst reser ensam; de förstår inte hur sådant kan vara frivilligt. De måste vara galna.

19:54 2004-07-31

Imorgon åker jag till Visby. Underbart.

Det är det oväntade som blir komik och bra bilder.

"Inatt sover ödet och allting är bra
inatt skall du fly och detsamma skall jag
inatt skall vi brinna och dansa och slåss
inatt skall vi vinna över andra än oss"

19:06 2004-07-27

Det handlar inte om att prata så lite som möjligt, det handlar om att prata om rätt saker.

När jag sov hittade min dröm på ett litet datorspel. Det var lite som en blandning mellan Tetris och Yatzy, men inte så konstigt som det låter. Beskrivning av spelet:
Spelplanen är fyrkantig sedd uppifrån och på den faller det ned små kvadratiska klossar i olika färger, en i taget. Dessa skall man samla ihop till olika former, exempelvis "linje", "L", "kvadrat" eller "trappa" (dem jag minns från drömmen). Man kan flytta omkring den senaste klossen hur man vill, men när nästa kommer fastnar den tidigare där den då befinner sig. När en form är färdig klickar man på den och väljer från en lista vad den skall räknas som. Men får då poäng och den färdiga formen försvinner från spelplanen. Poängen beror på hur många klossar formen är uppbyggd av. Man får bygga former i vilken storlek man vill bara de har rätt proportioner, men varje form får bara bestå av klossar i en färg (vilken spelar ingen roll) så om man försöker bygga en för stor finns risken att man inte får tillräckligt med rätt färgade klossar och spelplanen fylls av dem i andra färger. Blir spelplanen fylld är spelet över, annars tar det slut när man konstruerat alla former som finns i listan. Man får bara poäng för varje form en gång. En av dem heter bara "form" och har ungefär samma funktion som "chans" i Yatzy. Den får vara byggd hursomhelst men måste liksom de andra vara enfärgad.

Svårighetsgrad skulle kunna varieras med antalet färger, tiden mellan de inkommande klossarna eller spelplanens storlek.

20:19 2004-07-11

Det här finner jag lite obehagligt:

"Ett av de bärande kapitlen handlar om vikten av att vara sig själv. Ett par av tjejerna i studien avviker på olika sätt från normen, en är öppet homosexuell och har kortare hår och annorlunda kläder än de andra, en annan har utländsk bakgrund och bär sjal i skolan. Paradoxalt nog uppfattas dessa avvikare från det kvinnliga idealet som mindre fria. De andra tjejerna talar om dem som 'stereotypa' och 'förutsägbara' i sin stil. Efter sommarlovet har den lesbiska flickan sparat till längre hår och bär ljusare kläder - och liknar allt mer de flesta andra tjejer. Då är hon mer 'sig själv' enligt majoriteten av hennes klasskamrater. Genom att anamma normen blir man mer autentisk, summerar Ambjörnsson, och sätter fingret på den paradox som styr de flestas liv: ju närmare vi ligger det normala, desto mer framstår vi som fria individer."

(Citerat ur en recension i SvD av Fanny Ambjörnssons bok I en klass för sig – genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer)

20:48 2004-07-10

"Titta" räknas nog också. Munnen stängd, i alla fall. Kanske: var tyst och lyssna.

Förutom möjligen fysiskt blir man aldrig för gammal för att göra saker man vill. Minns att det inte finns något förbud mot att leka efter någon viss ålder. Det finns inte, så lura inte barnen. Ta inte ifrån dem deras nallar och gosefiltar med motiveringen att de är för gamla för dem. Vissa är redan så rädda för att växa upp, för att bli stora, vuxna, tråkiga, stelnade. Det behöver inte vara så. Vi behöver inte stelna om vi inte tror att vi måste. Snälla, skräm inte barnen.

Lilla Nina Rebecka (stavade jag ditt namn rätt nu?), om du någon gång skulle råka hitta hit: Jag vill härmed bara säga att jag tyckte det var trevligt att prata med dig under tågresan, och hoppas att resten av din resa också gick bra. /Linnea & giraffzebran Nimh

Vi lever alla i olika verkligheter.

06:52 2004-07-03

Det finns ett särskilt ord för att sluta ögonen och ett för att öppna munnen. Blunda. Gapa. Normaltillståndet torde således vara: munnen stängd och ögonen öppna. Så självklart att det inte behöver benämnas. Att vara tyst och betrakta världen.

Minns att jag ofta berättar när jag reser bort men sällan när jag återvänt. Det känns väl inte lika intressant. Imorgon åker jag till Uppsala. Vi ses. Jag kommer att sakna dig.

De allra flesta människor man möter har namn man redan hört förut.

01010110 10001110 01010010 01001100 01000100 01000101 01001110 10001110 01010010 01010110 01000001 01000011 01001011 01000101 01010010

21:51 2004-06-14

Den här sidan började bli lite lång, så jag har delat upp den: Äldre anteckningar

Förstasidan